Hopp over navigasjon
    
Søk med mobilen
Omslagsbilde
""
Logg inn øverst til høyre, med nasjonalt lnr for å gi stjernekast
Utgitt:
[2022] . - Bok . - 311 sider
Bokmål
Sjanger:
Opplysninger:
Når 1800-tallet gikk mot slutten var Henrik Ibsen en feiret dramatiker på høyden av sin karriere. I en periode mellom 1889 og 1899 kom fire kvinner inn i livet hans. Med intens forelskelse og engasjement gikk han inn i et forhold som så ble avløst av et nytt. Hvem var disse kvinnene som Ibsen kalte sine prinsesser? Ibsen-forsker Astrid Sæther tegner i denne boken opp portrettene av fire kvinner fra fire storbyer i et Europa i endring, som hver på sitt hvis falt for den norske dikteren. Gjennom brevveksling og dagboknotater kommer deres tanker og følelser frem. Det handler om makt og begjær, men det beskrives også hvordan Ibsen, i kunsten tjeneste, kunne være hensynsløs i sin søken etter nye erfaringer med kvinner. Astrid Sæther tar de fire sitt perspektiv i fremstillingen av deres historier, og går i rette med måten kvinner har blitt plassert i tidligere Ibsen-biografier. Omtalen er utarbeidet av BS.
Hylleplass:
839.8226 Ibsen,H.
Bestill       Husk denne

(beta)Bli den første til å skrive anmeldelse
«Å, hvor jeg længter efter prinsessen! Længter ned fra drømmenes højder. Længter efter at gå ned på jorden igen og gøre det, som jeg sa' - så mange mange gange!»

Fra Henrik Ibsens brev til Hildur Andersen, 7. januar 1893

Mot slutten av 1800-tallet var Henrik Ibsen en superstjerne innen kunst- og teaterverdenen i Europa. Han var berømt, rik og fetert, og kjent som en stor forkjemper for kvinners frihet og selvstendighet. På samme tid forelsket den aldrende dikteren seg i fire kvinner. Fire unge kvinner han kalte sine prinsesser.

Emilie Bardach, Helene Raff, Hildur Andersen og Rosa von Fitinghoff kom fra fire store byer i Europa: Wien, Munchen, Kristiania og Stockholm. De var alle i 20-årene og aktive kunstnere.

Kvinnene falt også for Ibsen, og brevvekslingen og dagbøkene deres dokumenterer sterke historier om tiltrekning og forelskelse, men også om dikterens behov for nye erfaringer med kvinner, i kunstens tjeneste. Kvinnenes liv kom til å endre seg dramatisk etter møtet med dikteren.

Ibsen-forsker Astrid Sæther ser med kritisk blikk på hva som kan ha foregått. Hun forteller kvinnenes livshistorier fra deres perspektiv, og har satt dem inn i tiden de levde i, en tid i endring. Tidligere Ibsen-biografer har tegnet bilder av kvinnene som alt fra rovdyr og fristerinner til opphøyde muser. Denne boken forteller en annen historie.

Vis alltid denne fanen

Bibliotekarenes bokanmeldelser - fra anbefalinger.deichman.no

Vis alltid denne fanen
  • Tips en venn om I skyggen av Ibsen
  • Del på Facebook
  • Vis Facebooks Liker-knapp
  • Del på Twitter
  • Vis QR-kode med lenke for mobil
  • Foreslå innkjøp
  • Annen visning

Huskeliste

Lista er tom