Forlaget skriver om denne boka:
«Bjørn! Å, herregud det er bjørn,» lød ropene nedover mot gården, der to mann hørte skriket og løp til unnsetning.
De kom imidlertid for sent. Mannebjørnen hadde alt veltet jenta under seg, bitt henne ihjel og båret liket inn i skogen. . .
Dette hendte den 13. mai 1775 i havnehagen til gården Dragset i Bøfjorden og er en av de mange historiene om hvordan bjørn kan gå løs på mennesker som Edvard Elsrud gjenforteller i sin nye bok. I alt har han med sikkerhet kunnet registrere at 19 mennesker er drept av bjørn i Norge i nyere tid - langt flere enn man hittil har kjent til.
Elsrud skildrer bjørnen fra fortidens sagnfigur til «en halvsivilisert sauejeger». Med utgangspunkt i gamle beskrivelser av bjørnens liv og vaner presenterer han leserne for virkeligheten - et slags «oppslagsverk» bygget på et kritisk utvalgt materiale fra de siste 200 års mangfoldige jakt- og dyrelitteratur, på intervjuer med vel 150 gamle jegere fra forskjellige landsdeler og ikke minst på sine egne erfaringer fra 30-40 års vandring og studier i Norges beste bjørnetrakter. Deretter forteller han om bjørn som angriper, dramatiske og tragiske historier fra alle kanter av landet. Til slutt skriver han om «mange slags jakt» og om Norges største bjørnedrepere, hvorav Tøllev Person Folldal (1712-1795) var den største. Han felte 110 bjørner, deriblant «Mannebjørnen fra Husaskaret».