Er Norge en fredsnasjon? En aktør som prioriterer fredsbevarende operasjoner, dialog og humanitære bidrag? Det er lenge siden de norske FN-soldatene i Libanon var våre viktigste styrker internasjonalt. Bosnia og Kosovo viste at vi kunne spille en annen rolle utenfor våre egne grenser, og frem mot i dag har det som kan betegnes som regulær krigføring vært regelen snarere enn unntaket - både i Afghanistan, Irak og Libya. Kristoffer Egeberg går inn i de siste års store forsvars- og sikkerhetspolitiske spørsmål, og viser oss spillet i kulissene.Blant underlige fredsinitiativ, skarpe operasjoner, personkonflikter, uklare politiske visjoner og interne maktkamper, er det også mye som tyder på at Norge har vært sin egen største fiende i arbeidet med å omstille forsvaret og utforme den sikkerhetspolitikken som skulle profilere Norge som fredsnasjonen i en verden preget av krig.
I FredsnasjonenNorge går Kristoffer Egeberg inn i de siste års store forsvars- og sikkerhetspolitiske spørsmål, og viser oss spillet i kulissene. Boka gir stemme både til soldatene som havnet i skuddlinjen og til politikerne og generalene som sendte dem i krig for Norge. Gjennom intervjuer med hver eneste forsvarsminister, utenriksminister og forsvarssjef de siste to tiårene, har forfatteren skapt en unik fortelling om Norge som fredsnasjon. Om avgjørelser som skilte mellom liv og død, krig og fred.
Blant underlige fredsinitiativ, skarpe operasjoner, uklare politiske visjoner og interne maktkamper, er det også mye som tyder på at Norge har vært sin egen største fiende i arbeidet med å omstille Forsvaret og utforme den sikkerhetspolitikken som skulle profilere Norge som en fredsnasjon.