Hopp over navigasjon
    
Søk med mobilen
Omslagsbilde
""
Logg inn øverst til høyre, med nasjonalt lnr for å gi stjernekast
Utgitt:
2021 . - Bok . - 159 sider
Bokmål
Opplysninger:
Klimasøksmålet har blitt omtalt som en av de viktigste rettsakene i Norge etter krigen. Bakgrunnen er miljøorganisasjonene Greenpeace og Natur og ungdoms søksmål mot Staten i 2016, med påstanden om at utvinningstillatelser til oljeleting i Barentshavet stred mot Grunnloven § 112, miljøparagrafen. Saken gikk gjennom tre rettsinstanser, og Staten ble frifunnet i desember 2020. Saken har vært gjenstand for stor offentlig debatt. I denne boken undersøker jurist og forfatter Marius Gulbranson Norby dommen, og han legger frem sine argumenter for det han oppfatter som dårlig jus og dommens svake virkelighetsforståelse. Forfatteren ser også på de kompliserte spørsmålene rundt grensedragningen mellom juss og politikk, demokratiforvaltning og maktfordelingen mellom den dømmende og den lovgivende makten. Omtalen er utarbeidet av BS.
Hylleplass:
344.48104 N
Bestill       Husk denne

(beta)Bli den første til å skrive anmeldelse

AvdelingBindPlasseringHylleNoteStatus
Veggli voksen Faglitt.Retur eieravdeling
Kvelden 14. februar 2017 gir NRK ordet til en mager mann med lyst, bustete hår. Mannen er regjeringsadvokat i Norge; det er hans kontor som representerer staten i domstolene når staten blir saksøkt. Det er uvanlig at han fører saker personlig, men denne gangen er det annerledes. Fredrik Sejersted forbereder seg på å gå i retten. Om saken sier han:

Søksmålet er et forsøk på å rettsliggjøre denne prosessen og flytte den vekk fra de demokratiske politiske prosesser og over til domstolene.

Tonen er satt for en av de viktigste sakene som har gått i norske domstoler siden krigen.

Dette er boken om det norske klimasøksmålet, saken der Grunnlovens miljøbestemmelse stod mot utvidelsen av det norske oljeeventyret, og tapte. Forfatteren argumenterer for hvorfor dommen bestod av svak virkelighetsforståelse og dårlig jus, og at Høyesterett hverken tok Grunnloven eller klimakrisen på alvor. Dette er også en historie om maktfordeling, om demokrati og om statsmaktens yttergrenser.

Vis alltid denne fanen

Bibliotekarenes bokanmeldelser - fra anbefalinger.deichman.no

Vis alltid denne fanen
  • Tips en venn om Det store klimasøksmålet : sake
  • Del på Facebook
  • Vis Facebooks Liker-knapp
  • Del på Twitter
  • Vis QR-kode med lenke for mobil
  • Foreslå innkjøp
  • Annen visning

Huskeliste

Lista er tom