Hopp over navigasjon
    
Søk med mobilen

Treff

1 treff


Omslagsbilde
""
Logg inn øverst til høyre, med nasjonalt lnr for å gi stjernekast
Utgitt:
[2022] . - Bok . - 198 sider
Bokmål
Opplysninger:
Feminismen har alt for lenge vært koordinert av kreftene de søker å motvirke. I dette manifestet argumenterer Francoise Verges for at feminister ikke lenger bør være medskyldige til kapitalisme, rasisme, kolonialisme og imperialisme: det er på tide å bekjempe systemet som skapte sjefen, bygget fengslene og styrer kvinners kropper. En dekolonial feminisme jobber med sentrale spørsmålene i feministiske debatter i dag: fra eurosentrisme og hvithet, til makt, inkludering og ekskludering. Ved å fordype seg i feministiske og antirasistiske historier, vurderer Verges også samtidens aktivisme, bevegelser og kamper, inkludert #MeToo og Women's Strike. Boken plasserer antikolonialisme og antirasisme innenfor en interseksjonell marxistisk feminisme, og fremsetter et nødvendig krav om å frigjøre oss fra de kapitalistiske, imperialistiske kreftene som undertrykker oss.
Hylleplass:
305.42 V
Bestill       Husk denne

(beta)Bli den første til å skrive anmeldelse
Avkoloniseringsfeminismen, ifølge Françoise Vergès (f. 1952), bygger videre på en rekke historiske og aktuelle frigjøringskamper, ført an av kvinner fra det globale sør, arbeidende og fagorganiserte kvinner, flyktninger og immigranter, slaver, muslimske kvinner, svarte kvinner, antikoloniale uavhengighetskamper samt lesbiske og queer-bevegelser. Langt fra passive ofre som må frigjøres, dreier det seg om handlekraftige subjekter som taler og kjemper for egen frigjøring og identitet.

I sentrum av boken står et grundig oppgjør med "siviliseringsfeminismen", som ifølge Vergès satte fart på 1970-tallet som en motreaksjon mot kvinnefrigjøringsbevegelser verden over. Feminismen innskrenkes her til respekten for individuell frihet i liberale og vestlige samfunn, noe som tildekker frigjøringskampenes langt dypere problemstillinger: global kapitalisme, økonomisk utbytting, rasistisk og etnisk diskriminering, arven fra kolonialismen og slaveriet, nasjonalistiske holdninger og avpolitiserende "løsninger" fremmet av internasjonale institusjoner.

Med konsis og elegant penn, beveger Vergès seg gjennom frigjøringskamper, politisk teori, samtidig samfunnsdebatt og nyere feministisk teori og historieforskning. Hun tar opp en rekke debatter i det aktuelle nyhetsbildet for å vise hvordan siviliseringsfeminismen kan gi grobunn for islamofobi, autoritær nasjonalisme, ny-fascisme, eurosentrisme og "heteropatriarkatet". I kjølvannet av metoo-debattene, og i en tid preget av økende nasjonalisme og polarisering rundt muslimsk identitet, er Vergès en utfordrende og viktig stemme.

Vis alltid denne fanen

Bibliotekarenes bokanmeldelser - fra anbefalinger.deichman.no

Vis alltid denne fanen
  • Tips en venn om Avkoloniseringsfeminisme
  • Del på Facebook
  • Vis Facebooks Liker-knapp
  • Del på Twitter
  • Vis QR-kode med lenke for mobil
  • Foreslå innkjøp
  • Annen visning