Hopp over navigasjon
    
Mobile site
Cover photo
""
Sign in (top right) to give your star rating
Published:
2021 . - Book . - 551 sider
Norwegian, Bokmål
Information:
Israel Leib Sachnowitz var en av Vestfolds 41 fastboende jøder. Av disse ble 31 deportert, deriblant Israel og hans åtte barn. Kun én sønn overlevde. Knut Hamsun utga romanen 'Markens grøde' i 1917. Romanen ble populær, særlig etter at Hamsun mottok Nobelprisen i litteratur i 1920. Den 1. desember 1942 markerte Aftenposten 25 års dagen for utgivelsen. Samme da ble Israel drept i konsentrasjonsleiren Auschwitz. Det ble slutten på en ideologisk kamp mellom den jødiske handelsmannen og den norske bonden som Hamsun hadde fremstilt i romanen. I denne boken leses Hamsuns forfatterskap i lys av de historiske kjensgjerningene. Omtalen er utarbeidet av BS.
Item location:
839.8236 Hamsun,K.
Borrow       Add to selection list

(beta)Be the first to write a review
Hamsuns roman Markens Grøde ble utgitt 1. desember 1917. Romanen ble en salgssuksess, også internasjonalt, især etter at forfatteren mottok Nobelprisen for den i 1920. På dagen 25 år etter utgivelsen, den 1. desember 1942, markerte Aftenposten jubileet med en artikkel som hyllet Hamsun og romanen. Samme dag ble Israel Leib Sachnowitz drept i konsentrasjonsleiren Auschwitz. Det ble slutten på en ideologisk kamp mellom den jødiske handelsmannen og den norske bonden som Hamsun hadde fremstilt 25 år tidligere i den romanen han nå ble hyllet for. Som følge av omfattende registreringer og arrestasjoner i Vestfold var 31 av fylkets 41 fastboende jøder blitt deportert. Syv av Israels åtte barn ble drept.

I denne boken leses Hamsuns forfatterskap i lys av de historiske kjensgjerningene. Israel og hans familie, som Hamsun kjente fra sin tid i Larvik, gir navn og ansikt til det folkemordet som foregikk rett i nærheten, men som norske litteraturforskere og historikere lenge har holdt på en armlengdes avstand. På Torvet 4 i Larvik ligger det i dag ni snublesteiner over familien Sachnowitz, en av dem til minne om Herman, som overlevde. Ingen av de ansvarlige for registreringen og arrestasjonene i fylket ble dømt for medvirkning.

Always display this tab

Bibliotekarenes bokanmeldelser - fra anbefalinger.deichman.no

Always display this tab
  • Suggest this item to somebody: Knut Hamsun og det norske Holoc
  • Share on Facebook
  • Show Facebook's Like button
  • Tweet
  • Vis QR-kode med lenke for mobil
  • Your suggestions
  • Display alternatives

Selection list

Empty