Undertittel på omslaget: Spaneren, tyven, torpedokongen og jeg : en dokumentar om organisert kriminalitet ...
. - Bibliografi: s. 412-414
. - Boken omhandler spaneren Johnny Brenna, den kriminelle Petter R. Hansen og et miljø som oppsto på Tveitasenteret på 1970-tallet og som endte med Nokasranet
Da jeg kommer tilbake, snakker de om blikket. - Det er en yrkesskade, sier Jonny Brenna, blikket vandrer rastløst rundt for å se etter kjeltringer, for å se etter tegn. Petter R. Hansen nikker. - Og vi kikket alltid etter politimenn. Vi så dere på lang avstand. Dere spaner på oss. Og vi spaner på dere. - Politi og røver. Det var det som var moro, sier Brenna.
I TRE ÅR har Kjetil S. Østli fulgt den kriminelle Petter R. Hansen, som ble tiltalt for Munch-ranet, og spaneren Jonny Brenna, som oppklarte Munch-saken. Hver for seg gir de et sjeldent innblikk i en verden svært få kjenner.
Forbryteren og politimannen står på hver sin side av loven. Likevel har de mye felles. Begge startet sin karriere i 1986. Frem til Munch- og Nokas-ranet i 2004 krysset deres veier ofte. De utvikler et spesielt forhold, som til slutt blir avslørt. Gjennom Hansen og Brenna fortelles historien om kriminalitetens og politiets utvikling de siste 20 årene, fra et uskyldig Norge til brutale ran og organisert kriminalitet.
Boken er også et intimt portrett av to tilsynelatende harde menn og deres mannsidealer. Hvorfor blir Petter, sønn av staute arbeiderpartifolk, kriminell? Hvordan kan han være både tyv, ektemann og familiefar? Hvorfor viet Jonny livet til å jage kriminelle? Hva måtte han ofre for å bli det David Toska kalte Superspaneren? Og hvorfor ser de begge ned på det de kaller «A4-mennesker», oss vanlige?