I
På sporet av den tapte fremtid undersøker samfunnsgeograf Alf Jørgen Schnell hvordan etterkrigstidens fremtidsiver ble fordrevet av en evig samtid hvor forandring ble umulig. Urbanister, liberalister og postmodernister ønsket å erstatte sosialdemokratiets by med en dynamisk og kaotisk by. Men da den helhetlige byplanleggingen forsvant, slo markedets monotoni inn for fullt, synlig i alt fra enkeltindividets begrensede livsvalg og en usosial boligpolitikk til en fragmentert byplanlegging og kjedelig arkitektur.
Gjennom å spore modernismen og postmodernismens historie, boligspørsmålet, byplanlegging og arkitektur undersøker denne boken muligheten for en syntese. Kan vi kombinere modernismens storslåtte, sosiale fremtidsplaner med urbant kaos?
"Istedenfor å angripe modernismen fra et postmoderne synspunkt, fremstår det nå, særlig i en arkitektursammenheng, langt mer hensiktsmessig med et modernistisk utgangspunkt for å hente inspirasjon her og der i postmodernismen. For er det ikke en slags kombinasjon av de to sensibilitetene som kan vise veien fremover?"
Alf Jørgen Schnell