Få historiske skikkelser har fått så stor betydning som profeten Muhammad, og over de siste 30 årene har han også kommet til å sette sitt tydelige preg på skandinavisk kultur, debatt og politikk. Kildene til den historiske Muhammad (570-632) er sparsomme, men til gjengjeld vet vi desto mer om hvordan profeten har blitt forstått, formet og omformet opp gjennom århundrene.
Jakob Skovgaard-Petersen forteller om Muhammads posisjon i sunni- og sjiaislam, hos mystikere, reformister og jihadister, og i bildekunst og litteratur fram til vår tids påkostede filmer og TV-serier. Her fortelles også historien om ikke-muslimenes og antimuslimenes Muhammad, fra forståelsen av profeten som Antikrist i vestlig middelalder via opplysningstidens teaterstykker til karikaturstriden i 2005. Salman Rushdie-affæren behandles inngående og settes i kontekst.
Muhammads idehistorie er også en estetisk og visuell historie, og Muslimenes Muhammad - og alle andres gir ny innsikt i hvordan profeten er blitt portrettert i bildekunst, litteratur og film. Boka er vakkert utformet med over 100 illustrasjoner.
Muslimenes Muhammad - og alle andres gir nødvendige bakgrunnskunnskaper for alle som vil forstå noen av vår egen tids største og viktigste kulturmøter og -konflikter. Boka gir på den måten effektiv medisin mot alle slags forenklinger og essensialiseringer av "de andres" tro og kultur.
Boka utkom på dansk i 2020, og denne norske utgaven er omarbeidet av forfatteren for et bredere skandinavisk publikum.