Den virkelige kokken sysler ikke med ekte råvarer på et kjøkken. Han har hvit frakk og jobber på laboratorium.
Da Mats-Eric Nilsson begynte å lese etikettene på matvarene, ble han skremt. Maten kunne inneholde 70 ingredienser, gjerne skjult bak betegnelser som E412. Det fikk ham til å lete etter det virkelige innholdet i maten vår. Visste du at nesten all vaniljesmak stammer fra råttent svensk tømmer? Eller at ferskpresset juice kan være lagret i opptil ett år?
Men det finnes rene og gode alternativer! I bokas andre del får du blant annet en innkjøpsguide, en sesongkalender for frukt og grønt samt en oversikt over hvor i Norge man kan kjøpe ekte varer. Den hemmelige kokken gir også ut en E-nummer-guide til både de harmløse og mer risikable stoffene vi bombarderes med.
Den hemmelige kokken skapte furore i Sverige da den kom i 2007, og flere produsenter har i ettertid endret innholdet i matvarene sine. Denne utgaven er bearbeidet for norske forhold av Jan-Tore Egge fra Slow Food-bevegelsen.